Persberichten

DE PLANTEN- EN BOEKENMARKT 2022 IS OP ZATERDAG 11 JUNI.

Artikel

Eerste lustrum Planten- en Boekenmarkt Neerijnen (februari 2017)

PlantenNEERIJNEN – Op 17 juni organiseert Lionsclub Rivierenland  alweer voor de 5de keer de Planten-en Boekenmarkt op het idyllische plein bij Kasteel Neerijnen. In de loop van de afgelopen jaren heeft deze markt een behoorlijke bekendheid gekregen in de regio en mogen wij ons verheugen over een steeds groeiend aantal bezoekers en, inherent daaraan, een stijgende omzet voor de deelnemers. Daarnaast is het leuk te zien dat een aantal bezoekers van de markt inmiddels “vaste klanten” zijn geworden.

De organisatie streeft naar een zeer gevarieerd aanbod door kwekers aan te trekken met ieder hun eigen specialiteit, zoals kruiden, dahlia’s, oude rassen hoogstamfruit, hosta’s, orchideeën, etc.

Op de boekenmarkt vindt u een mooie collectie literatuur en naslagwerken, waaronder vele interessante tuinboeken! U vindt hier vast volop vakantieliteratuur voor een prikkie!

Daarnaast kunt u genieten van een kop verse koffie of thee met heerlijke huisgemaakte taarten!

Lions Rivierenland  organiseert de markt om geld te genereren voor het goede doel. In samenwerking met Welzijn Geldermalsen, Neerijnen en Nieuwaal, wordt door Lions Rivierenland het project “Dat Smaakt” gefinancierd. Doel hiervan is om kinderen van de basisscholen bewust te maken van gezonde voeding d.m.v. voorlichting en kooklessen op de scholen.

Kasteelplein omgetoverd in gezellige boekentuin (14 juni 2015)

plantenmarktNEERIJNEN – Het plein voor het kasteel Neerijnen was zaterdag voor een dag omgetoverd in een markt vol planten en boeken. De door de Lionsclub Rivierenland georganiseerde markt heeft ruim 2800 euro opgebracht. Deze opbrengst wordt gebruikt voor het Lionsproject voeding, waaronder voorlichting aan jongeren over gezond eten.

BoekenmarktOndanks de regenachtige start was het meteen vanaf 10.00 uur gezellig druk. Vaste en eenjarige planten, biologische fruitbomen en kruiden namen een belangrijke plaats in op het plein. Ook werden er groente- en bloemenzaden en potten verkocht, evenals kaarsen en de eerste versgeplukte zonnebloemen.
Behalve de verkoop van planten, werden er ook tips gegeven, zoals over het gebruik van de bloemen van de bieslook. ,,Die zijn heel lekker in bijvoorbeeld salades, of in kruidenboter. De bloemen geven ook nog een leuk kleurtje.” Daarnaast waren er kramen met tweede hands boeken, waarvoor eveneens grote belangstelling bestond. Omdat de boeken vooraf in dozen waren gesorteerd, was het eenvoudig zoeken op onderwerp.

HorecaLions hadden zelf appel- en rabarber- en hartige taarten en muffins gebakken. Dit gebak werd verkocht bij koffie of thee. Voor de kinderen was er appelsap en een grabbelton.
Spreekwoordelijk kwam na regen zonneschijn en was het na twaalven aangenaam toeven op het kasteelplein.

Sandwichborden voor Planten- en boekenmarkt (1 juni 2015)

Nijvere bijen uit CulemborgCULEMBORG  – Lions, waaronder de drie Culemborgse leden Rosita Setz, Angeniet van den Berg en Maja Slagboom, hebben zaterdag 100 sandwichborden beplakt. De activiteit vond plaats in een hal op de Oudaseweg. De borden zijn bedoeld om reclame te maken voor de jaarlijkse planten- en boekenmarkt, die zaterdag 13 juni van 10.00 tot 16.00 uur voor de derde keer wordt gehouden bij kasteel Neerijnen.

Planten- en boekenmarkt bij kasteel (22 mei 2015)

NEERIJNEN – Op het unieke plein voor het kasteel Neerijnen wordt zaterdag 13 juni van 10.00 tot 16.00 uur weer de jaarlijkse boeken- en plantenmarkt gehouden. De organisatie is in handen van Lionsclub Rivierenland.  Nieuw zijn dit jaar de door de Lions zelfgemaakte insectenhotels. De entree is gratis.

boekenkraam

Er is een ruime keuze uit vaste planten, zoals rozen van rozenkwekerij uit Deil, hortensia’s van kwekerij Van de Berg uit Elst, hosta’s, canna’s, datura’s, geraniums, kruiden etc. Bijzondere deelnemers zijn de Biologische vruchtboomkwekerij de Sterappel en de Huyskweker uit Gameren met zomerbloeiers. Kwekerij Dependece uit Bennekom biedt vlinderstruiken te koop aan en uit Horsen komt De Vlieren.Voorts zijn er olijf- en vijgenbomen en bijpassende potten van Zoef Zoef verkrijgbaar. Voor wie zelf bloemen, kamerplanten, groente of vruchten wil zaaien is er een groot assortiment van bijzondere zaden, waaronder ook biologische.

Geïnteresseerd in studieboeken of romans?  In de boekenkramen worden talloze interessante boeken aangeboden. Maar  ook voor kinderen zijn er leuke boeken te koop. Voorts kan er op het terras worden genoten van appelsap, koffie of thee met huisgemaakte taart.

De opbrengst komt ten goede van Voedselvoorlichtingsprojecten voor de jeugd in Rivierenland.

Planten- en boekenmarkt rond kasteel (20 juni 2014)

NEERIJNEN – Na het succes van vorig jaar houdt de Lionsclub Neerijnen Rivierenland zaterdag 28 juni van 10.00 tot 16.00 uur weer een planten- en boekenmarkt op het unieke plein voor kasteel Neerijnen. De entree is gratis.

IMG_7662Er is een ruime keuze uit  vaste planten, zoals rozen, hortensia’s, hosta’s, canna’s, datura’s, geraniums, kruiden etc. Behalve vaste planten zijn er ook eenjarige perkplanten en kamerplanten te koop, alsmede fruitbomen.

Voor wie zelf bloemen, kamerplanten,  groenten of vruchten wil zaaien is er een groot assortiment van bijzondere zaden, waaronder ook biologische.

Geïnteresseerd in studieboeken of romans? In de boekenkramen worden talloze interessante boeken aangeboden. Maar ook voor kinderen zijn er leuke boeken te koop. Behalve van de boeken en planten kan er ook nog genoten worden van koffie of thee met huisgemaakte taart.

De opbrengst is bestemd voor de Stichting Hulphond Nederland.

Lionsclub steunt twee goede doelen (21 mei 2013)

NEERIJNEN – De Lionsclub Neerijnen Rivierenland heeft zaterdag 18 mei twee cheques met een waarde van 750 euro uitgereikt aan de stichtingen Betuwe Wereldwijd en Hulphond Nederland. De uitreiking vond plaats op de Planten- en boekenmarkt, die voor het eerst door de Lionsclub werd gehouden op het plein voor het Kasteel Neerijnen.

Planten- en boekenmarkt
Planten overzichtNog voor de officiële opening meldden zich al de eerste liefhebbers van boeken. Behalve de tweedehands boeken had ook de koffie met door de Lions zelfgemaakte taart veel aftrek. Maar ook voor eenjarige perkplanten, vaste planten, kruiden en zaden alsmede voor de decoraties van Corita Snel van ‘Bloem & Meer…’, de epiphytische planten van EPRIC en het tuinadvies van Thijs Magielse was grote belangstelling.

Betuwe Wereldwijd
Betuwe Werelwijd detailDeze solidariteits werkplaats in Culemborg, was aanwezig om handgereedschappen in ontvangst te nemen. Dit gereedschap wordt in de werkplaats door mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt gereviseerd voor hergebruik in de derde wereld. Betuwe Wereldwijd kan bijvoorbeeld ook fietsen, naaimachines en computers gereedmaken voor hergebruik. Regelmatig worden hiervoor inzamelingen gehouden op de Goilberdingerstraat in Culemborg.

Hulphond Nederland
Hulphond detail2Hulphond Nederland liet zien dat een hond van grote betekenis is voor mensen met een lichamelijke handicap en tegenwoordig ook voor mensen met psychische problemen of een oorlogstrauma. Een speciaal opgeleide voorleeshond blijkt zeer geschikt voor kinderen en volwassenen met dyslexie of die moeite hebben met lezen. ,,Een kind vindt het heel leuk om voor te lezen aan een hond en kan daarmee angst om te stotteren overwinnen’’, aldus Wiepy van Kuppeveld-Smits uit Nijmegen. Onlangs heeft zij een stichting opgericht. Op www.voorleeshond.nl is meer informatie te vinden.

Behalve opgeleide hulphonden was er ook een pup aanwezig. Het viel niet mee om van deze kruising van een labrador met een poedel, een zogenaamde labradoodle, af te blijven. ,,Honden in opleiding mogen absoluut niet worden geaaid”, vertelde de opvoedbazin. Ter compensatie werd Flip, de pluche hulphond in twee formaten, verkocht.

Planten- en boekenmarkt rond kasteel (27 februari 2013)

KiwibesNEERIJNEN – Iedereen kent wel de kiwi. Maar wie heeft er wel eens van de kiwibes gehoord? Zaterdag 18 mei is deze  struik te koop op de planten- en boekenmarkt, die van 10.00 tot 15.00 uur wordt gehouden op het plein voor het kasteel Neerijnen (gemeentehuis). De entree is gratis.

Behalve eenjarige perkplanten zijn er ook vaste tuinplanten, zoals lavendel en hortensia’s, kruiden en kuipplanten te koop. Voor wie zelf bloemen, kamerplanten, groente of vruchten wil zaaien is er een groot assortiment van bijzondere zaden, zoals bijvoorbeeld bruine paprika’s en witte courgettes. Geïnteresseerd in studieboeken of romans? In de boekenkramen worden talloze interessante boeken aangeboden. Maar ook voor kinderen zijn er leuke boeken te koop. Behalve van de boeken en planten kan er ook nog genoten worden van koffie of thee met huisgemaakte taart.

De planten- en boekenmarkt wordt georganiseerd door de Lionsclub Neerijnen Rivierenland. De opbrengst is bestemd voor de Stichting Hulphond Nederland en de Stichting Betuwe Wereldwijd. Op de markt is onder meer een demonstratie met een hulphond te zien. Betuwe Wereldwijd is present om handgereedschappen in ontvangst te nemen. Op de werkplaats in Culemborg worden deze gereviseerd voor hergebruik in derde wereld landen.

Kijk voor meer informatie over de planten- en boekenmarkt op deze website en klik hier voor het handgereedschap dat Betuwe Wereldwijd wil inzamelen.